Publicerad i Cancer

Livsstil och just bröstcancer

Jag vet att jag tjatar… ja det gör jag men jag tycker att just livsstil och cancer är intressant. Alla jag känner önskar att det ska komma en behandling som utrotar cancer och det är väl en bra önskan men vill göra något preventivt för att minska riskerna. ”man vet inte”, ”det finns ingen forskning som säger…”, ”Det beror på vilken studie du läser, alla säger olika”, ”jag vill inte leva på broccoli för resten av livet” osv

Ärftligheten vad gäller just bröstcancer är väldigt låg

Jag har nog hört allt eller ”Du åt ju veganmat, slutade röka och fick ändå cancer”

Ja. Det fick jag. Lång näsa till mig va?

En tredjedel av all cancer kan förebyggas genom hälsosamma levnadsvanor. Genom att inte röka, undvika solen mitt på dagen, avstå alkohol eller dricka måttligt, vardagsmotionera och äta hälsosamt minskar risken att drabbas

Så står det på cancerfondens hemsida. 33% procent. WOW! Tänk om man hade samma chans på Lotto, hur många skulle inte spela då? Men få vill spela i livslotteriet. I ”chansen att minska risken lotteriet”

http://www.accentmagasin.se/forskning/studie-aven-sma-mangder-alkohol-okar-risken-for-brostcancer/

Det tänker jag på när jag tittar i min facebookflöde att det är något som de flesta verkar strunta i. Vi lever i Sverige, det är viktigt med alkohol, viktigt med fest, viktigt att koppla av och ingen jävel ska säga till mig om jag ska dricka eller inte.

https://www.cancerfonden.se/livsstil/overvikt

” Övervikt hos kvinnor i och efter klimakteriet ökar risken för bröstcancer” Det vet man och att vi kvinnor (jag med) lätt lägger på oss vikt när vi kommer upp i den åldern men… det är jobbigt att hålla vikten, det är fint med kroppsaktivism och alla har rätt att vara överviktiga. Så vi struntar i vikten med.

”But perhaps what’s most important to state is that nobody should feel bad about their bodyweight or feel blamed for their cancer.

We’d like to prevent more cancers, and one way of doing this is by raising awareness of what causes cancer so people know how to reduce their risk!”

På tal om det säger folk ofta ”du vet att socker göder cancer”. Nu är det inte så enkelt såvida man inte läst någon av LCFHböckerna. Jag hittade ingen bra svensk länk som förklarar detta men här finns en på engelska och en film från brittisk cancerforskning.

http://scienceblog.cancerresearchuk.org/2017/05/15/sugar-and-cancer-what-you-need-to-know/

Cutting out sugar doesn’t help treat cancer, and sugar doesn’t directly cause cancer. Why then do we encourage people to cut down on sugary foods in our diet advice?
That’s because there is an indirect link between cancer risk and sugar. Eating lots of sugar over time can cause you to gain weight, and robust scientific evidence shows that being overweight or obese increases the risk of 13 different types of cancer. In fact, obesity is the single biggest preventable cause of cancer after smoking, which we’ve written about many times before.

https://www.cancerfonden.se/livsstil/fysisk-aktivitet

I Europa beräknas vart nionde fall av bröstcancer och vart tionde fall av tarmcancer bero på för lite fysisk aktivitet. Minst 30 minuters medelintensiv fysisk aktivitet, till exempel en rask promenad eller en cykeltur, de flesta av livets dagar minskar risken för cancer. Det dubbla, 60 minuter medelintensiv fysisk aktivitet om dagen, minskar risken ännu mer. 

Hur ofta har jag inte valt bussen, tunnelbana, bilen eller soffan framför att ta mig tid att promenera 30-60 minuter?

Det finns en del man kan göra för att minska risken i väntan på det där mirakelmedlet som ska bota all cancer. Själv vet jag med mig att min livsstil måste förändras för all framtid och det jobbar jag på redan nu. Vad gör du?

Författare:

"vart du än går är du där"

12 reaktioner till “Livsstil och just bröstcancer

 1. Jag tänker att dra ner på socker är aldrig fel vare sig man är frisk eller sjuk. Ingen eller måttliga mängder alkohol kan inte heller vara ett dåligt val och promenader är nyttigt för alla. Börja aldrig med tobak och sluta om du börjat. Egentligen borde inget av detta vara så svårt att genomföra för väldigt många och vill man bara göra en sak så är väl det bättre än ingenting men gör någonting! Sen händer saker i alla fall men det är en annan sak.

  Gilla

  1. Tänkte på hur många som sitter utanför Radiumhemmet och röker. Inte ens cancer verkar vara en anledning att sluta. Det är svårt att ändra vanor.

   Gilla

   1. Vanor är svåra att bli av med och om cancer inte är motivation nog att sluta med tobak då vet jag inte vad som ska motivera.

    Gilla

 2. Visst är det så. Sedan är det upp till var och en göra de val de gör. En del kanske inte ens har möjlighet att göra en del val de skulle vilja. Jag tänker bl.a på anhörigvårdare som skulle behöva få resa bort och komma ifrån att ha allt ansvar för make/maka varje minut. Det är så lätt att säga vad andra borde göra. Men… och det är nog det största kruxet… beslutet måste mogna inom varje individ utan att andra säger vad som de ska göra. För då blir det fel! Många avväger också vad är viktigt för mig, viktigast, hur kompromissa….. Upplevd livskvalitet är inte att att förakta..

  För egen del har jag gjort en del val, lever inte som jag levde för 10 år sedan. Det har mognat fram genom den kunskap jag har och framförallt att jag ville förändra!

  Ändra livsmönster kan tyckas lätt om man är singel eller har enbart mogna, självgående vuxna runt sig. Men, då gäller det som jag skrev, den egna motivationen, viljan eller till och med uthålligheten.Ursäkta, jag går igång litet när jag läser in litet mästrande ton i ditt inlägg. Visst, det kan vara bra om alla gjorde som du skriver i all välmening,men så enkelt är inte livet… 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Oj, det var inte alls menat att låta mästrande. Jag gör själv, fortfarande, en del saker jag inte borde göra och rökningen fortsatte jag med 35 år för länge. Däremot finner jag det tröttsamt att folk skyller på att dom inte kan av olika anledningar, då kan man istället vara ärlig och säga ”jag vill inte”
   När jag hade tre blöjbarn samtidigt så prioriterade jag inte motion precis men ist kunde jag laga bra mat. Lite kan man göra men bara om man vill.

   Gillad av 1 person

 3. Tankeväckande inlägg. Jag fick fundera på vad jag gör för min hälsa. Och vad jag vill göra. Och vad jag mäktar med. Ingen kanske gör allt men alla gör ngt…? Jag skulle ju aldrig skita helt i hälsan även om min största bov sannolikt är rökningen. Men bara för att jag röker så tycker jag inte det är skäl nog att inte röra på mig och bara äta skräpmat. Nån sorts avvägning blir det ju.

  Gilla

  1. Det är som med allt i livet – vem gör 100% hela tiden? Det viktigaste är att ha kunskap och sedan kunna välja. Inte leva sitt liv ovetandes. Aktiva val oavsett val.

   Gilla

    1. S
     Distriktssköterskan hade aldrig hört talas om samband mellan alkohol och bröstcancer. Iofs tipsade jag om var på nätet man beställer bästa duschskyddet med för hon undrade var jag hittade alla bra grejer

     Gilla

 4. Jag är ofta väldigt tacksam att jag fick med mig en rätt sund livstil från mitt barndomshem. Vi använde aldrig mat som belöning men åt alltid gott och i måttliga mängder.
  Det kan jag ju skriva för det var min mamma som levde så, jag bara hängde med.
  Hon motionerade och rörde på sig naturligt och ställde bilen långt från målet. Skojade om sin syster som hellre parkerade utanför dörren och fick parkeringsböter för hon orkade inte gå.
  Mycket kan man ge sina barn gratis om man väljer som ger dem bättre förutsättningar i livet utan att det kostar ett dugg!

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s