Publicerad i Kost

Maten mellan behandlingarna

Funderar en del på kosten nu mellan behandlingarna, på vad som är bra och vad som kanske är mindre bra och hur jag ska ställa mig till det? Hur vill jag äta i framtiden? Finns det några borden? Vad bör jag tänka på? Borde jag ens tänka på något?

Om man bortser från vikten (som jag med en hormonell bröstcancer bör tänka på och som kommer att bli ännu mer aktuell när jag börjar tablettbehandlas) så tänker jag en del på hur jag mår inuti. Insåg att jag slarvat en del med att äta fermenterad mat – bra för tarmsystemet och med det immunförsvaret. Jag har istället ätit probiotikakapslar men helst vill jag få i mig sånt via maten. Gjorde lite kokosyoghurt i helgen för probiotikan och passade på att äta av min egensyrade gurka på en vegoburgare och gårdagens rödkålssallad fick förstärkning av köpta syrade rödbetor. Check på syrat!

Nu väntar jag på att mina vattenkefirgryn ska komma på posten så att jag kan fixa vattenkefir.

Inte för att dom sakerna är bra just mot cancer (vem vet egentligen?) utan mer för att kroppen ska må bra rent generellt.

Bortsett från det försöker jag äta så många färger som möjligt varje dag (inte karamellfärg hahahaha) som blått, orange, rött och gult tex rödkål, rödlök, tomat, sötpotatis, butternutsquash, morot, paprika, röda druvor, grönkål och spenat. Både kokt och tillagat allt efter smak. Till 99% ekologiskt.

Jag försöker även få i mig fiber i maten, krossat linfrö på min yoghurt, grova helkorn ist för ris och pasta – som den nakenhavre jag åt i lördags.

Jag har senaste veckan övergått till periodisk fasta – jag fastar 18 timmar per dygn och äter tre måltider på 6 timmar då jag inte fastar. Passar mig utmärkt och min kropp får vila från mat lite längre än vanligt. Det gör mig mycket piggare att äta så. Jag fastade f.ö helt 72 timmar (48 timmar innan cyto och 24 efter) under mina första treveckors behandlingar (bara vatten och te) och mådde bra av det.

Jag använder lite olivolja i maten men undviker att hetta upp den. Det mesta bräserar jag ist för att steka eller så kör jag det fettfritt i min airfryer.

0-114152.jpg

Alkohol har jag helt slutat med men kan tänka mig att dricka alkoholfri öl om jag ska på någon tillställning 🙂

alkoholfritt

Godis äter jag på lördag, några få, inom mtt 6 timmars ätfönster. Passar på då men hinner inte äta så mycket utöver mina måltider.

s-marke-salt-o-sur.png

Bortsett från maten så tar jag B-vitamin. Min onklolog sa att det kunde hjälpa lite mot neuropatin. Jag tar K2, D-vitamin, Probiotika, Järn synergi, havtornsolja och algtabletter varje dag och har gjort sedan jag fick diagnosen. D-vitaminet tar jag inte under maj till september men alltid annars. Låg precis på gränsvärdet för ett år sedan trots långa solsemestrar i Asien. På min sojayoghurt tar jag nyponpulver bortsett från linfrö och blåbär.

Om någon reagerar på att jag äter sojaprodukter så tror jag på stycket i kursiv text nedan och det finns studier som bekräftar det. Däremot undviker jag låtsas”kött” av soja då jag är allergisk mot det och det resulterar i magknip. Den kost jag äter är inte ”vegansk” utan Plant (växt) baserad. Man äter så ren och naturlig mat som möjligt och undviker processerade produkter – även vegetariska såna.

http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/livsmedel/soja/

Undvika soja?
Tidigare har bröstcancerpatienter fått råd att undvika soja. Anledningen till detta att soja innehåller s k fytoöstrogener som man misstänkte kunde stimulera cancerceller eller interagera med läkemedlet Tamoxifen. Sedan 2009 är det dock gjort tre studier som studerat detta (se här, här och här). Man fann ingen överrisk att återinsjukna i bröstcancer hos kvinnor som åt mer soja. Faktum är att man i en av studierna fann en 60%-ig riskminskning att återinsjukna hos dem som åt mest soja och en 32%-ig riskminskning i en annan. Den tredje fann ingen skillnad i risk för återinsjuknande men en 54%-ig riskminskning att avlida av andra orsaker.
När den tredje studien publicerades var författarnas slutsats att det inte längre finns skäl att avråda kvinnor från att äta soja. Vi instämmer i detta. Tvärtom anser vi att sojakonsumtion bör uppmuntras då det ofta ersätter animaliska produkter. Vad gäller intag av fytoöstrogenkoncentrat råder fortfarande osäkerhet och vi avråder därför från sådana. http://www.lakareforframtiden.se/kost-och-halsa/forebygga-och-behandla-sjukdomar/cancer/fordjupning/forebygga-cancer-med-kost/brostcancer/

Just det – kött äter jag inte alls men det kanske framkom? Däremot har jag ätit ekologiska ägg under cancern och fisk någongång då och då.

Tur att jag gillar att fixa och trixa med mat va? 🙂

Författare:

"vart du än går är du där"

2 reaktioner till “Maten mellan behandlingarna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s