Publicerad i Efter C, Kroppen

Månaderna innan 4 års kontrollen

Mina årskontroller brukar ske aug/sep så just nu lever jag i en värld utan återfall.

Inte så att jag går omkring och är orolig men jag har funderat en del på kontrollerna. Det är ett besök hos läkaren där han klämmer och känner och vi pratar lite om den endokrina behandlingen. Sedan är det besök hos mammografin där bilder tas och ultraljud görs och jag får sitta och vänta för att sedan prata direkt med röntgenläkaren om resultaten. Det sista är bra, jag har sett att man på andra ställen får gå hem och vänta på besked.

Men… jag är inte så orolig för just återfall i bröstet vilket är just det man kollar utan jag är mer bekymrad vad gäller fjärrmetastaser – det är ju något som aldrig kollas :/

Efter min behandling gjorde man en skelettscint på mig och då kunde man inte se något men hur ser det ut nu?

Vad är de typiska symtomen på spridd bröstcancer?

Vilka symtom du upplever under sjukdomsförloppet kan skilja sig avsevärt från person till person och beror framför allt på var i kroppen metastaserna har bildats. Skelettmetastaser är den vanligaste metastaslokalisationen och medför vanligen smärtor. Levermetastaser ger oftast få symptom men trötthet och allmänpåverkan är vanligt. Lungmetastaser kan ge hosta och andnöd. Metastaser i hjärnan ger olika symptom beroende på var i hjärnan metastaserna sitter.

https://www.spriddbrostcancerochdu.se/vad-ar-spridd-brostcancer

I den här åldern så har jag ju ont någonstans i kroppen dygnet runt. Jag antar att den endokrina behandlingen hjälper till… Höften (båda sidorna numera) smärtar rejält (det var bra ett tag) och jag käkar antiinflammatoriska med jämna mellanrum. Trött är jag ju som oftast och astmaspray tar jag precis som jag gjort senaste 35 åren vid andnöd.

Så egentligen säger inte årsundersökningarna mer än att jag inte fått ett lokalt återfall. Lokala återfall behandlas på samma sätt som den vanliga bröstcancern så det oroar inte speciellt mycket.

Läste på KI’s hemsida om hur metastaser sprids

Cancervävnad från 20 patienter

I den aktuella studien undersökte forskarna DNA i cancervävnad från 20 patienter med brösttumörer och metastaser i både armhåla och andra organ. Med så kallad next-generation sequencing kunde de kartlägga släktskapet mellan cancercellerna i bröstet och de som fanns i metastaser i andra organ. På så vis kunde de visa cancerns spridningsvägar.

Studien visade att tumörceller sprids från brösttumören till armhålans lymfkörtlar och till andra organ som skelett och hjärna. Ofta sprider sig sedan metastaser vidare från det första organet till andra organ i nästa steg.

– Vårt viktigaste fynd var dock att metastaserna i lymfkörtlarna i armhålan inte verkar sprida sig vidare till andra organ, så även om dessa metastaser kan visa hur aggressiv cancern är, är det inte de som orsakar spridningen, säger Johan Hartman, docent vid institutionen för onkologi-patologi, Karolinska Institutet som lett studien tillsammans med professor Jonas Bergh vid samma institution.

Tidig explosion av cancerceller

De fann också att det i vissa fall rör sig om en tidig explosion av cancerceller från brösttumören, som ger upphov till metastaser i flera olika organ på en gång. Forskarna visade också att olika regioner i brösttumörerna gav upphov till metastaser i specifika organ i kroppen.

https://nyheter.ki.se/brostcancerns-spridningsvagar-kartlagda

Sånt funderar jag på inför höstens 4-årskontroll, vad är det dom kollar egentligen och ska jag känna mig trygg med det?

Författare:

"vart du än går är du där"

6 reaktioner till “Månaderna innan 4 års kontrollen

  1. Jag brukar fråga honom och han säger bara att jag inte ska fundera på det. Lätt för honom att säga. Nu oroar jag mig inte men jag funderar på varför man bara kollar lokala återfall.

   Gillad av 1 person

 1. Hoppas verkligen att din kontroll går bra. Jag fick bröstcancer 2019 och har läst igenom hela din blogg i efterhand. Den har varit så bra och lärorik att läsa för mig. Inte minst om hår och hormonell behandling….
  stor kram❤️Lotta i Göteborg

  Gilla

  1. Tack! Jag saknade att läsa om just håret när jag själv plöjde igenom bloggar 2017. Även ytliga saker är saker som blir viktiga när man inte har hår 😅
   Ha en riktigt skön sommar!

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s