Publicerad i Kroppen, Tamoxifen

Lymfödem

Det är lurigt det där med lymfödem. Mitt blygsamma ödem blev så bra att fysioterapeuten sa att jag kunde skippa armstrumpan trots att jag var tveksam. Jag var så pass tveksam att jag ändå tog med den till Greklandsresan i somras och tur var väl det. Trots att jag hade på den under flygningen så svullnade armen upp i värmen och värkte varje kväll. Det har fortfarande inte gått över. Läste lite på nätet om fler som drabbats under den varma sommaren.

Om lite drygt två veckor flyger jag till Hongkong. Lång flygresa med en kort mellanlandning i Peking och självklart tar jag på mig armstrumpan eftersom jag använder den jämt numera men jag har även beställt strumpbyxor i kompression klass 2. Tidigare har jag använt knästrumpor klass 2 när jag flugit men jag läste hos Karin idag och tänkte att hon nog har rätt. Så jag beställde ett par strumpbyxor klass 2. Det ska bli intressant att se hur man får på dom…

http://blogg.karinbjorkegrenjones.se/2018/10/29/fly-safe-om-du-nu-ska-flyga/

Jag använder även bubblisar men den kompressionen är inte så kraftig utan mer masserande. Synd bara att det är obekvämt att använda under byxor för jag har bara på sånt när jag har klänning.

Det föreligger även en något ökad risk för blodpropp när man äter Tamixofen så jag tror inte att kompression vid flygresor är skadligt på något sätt. Snarare tvärtom

Redan en sex timmars flyresa ökar risken för blodproppar i benens djupa vener och i lungorna. Speciellt om du är över 50 år, är överviktig eller gravid, tar hormoner eller tidigare har haft blodproppar lönar det sig att risken på allvar.

https://svenska.yle.fi/artikel/2013/01/01/undvik-blodproppar-under-flygresan

 

Författare:

"vart du än går är du där"

8 reaktioner till “Lymfödem

 1. Har stödstrumpsbyxor men det är tålamodskrävande att ta på sig dem samt av. Frågade doktorn på VC om mina åderbråck men han tyckte inte de var bekymmer med dem eftersom om man drog med fingret över dem gick de tillbaka.

  Gilla

 2. Insåg igår att min vänstra vad var 1,5 cm vidare än höger, men i övrigt inga problem. Kanske har den alltid varit större, har ju aldrig mätt förut?
  Jag får lymfödem i det opererade bröstet och ut mot bröstkorgsväggen, inte så mycket i armen. Blir värre av BHar som sitter för tight runt om och jag har ofta en ”skumgummibubbelgrej” som ska massera och fördela trycket under BHn på sidan. Så det verkar som om jag klarar mig om det dränerar nedåt???

  Gilla

  1. skumgummibubbelgrej? Låter intressant. Jag visste inte om att man kunde få lymfproblem i bröstet. Jag har helt slutat med bh och använder en mjuk bhtop istället.
   Glömde min armstrumpa idag och hela armen pulser och värker 😦

   Gilla

   1. Sjukgymnasten/ lymfterapeuten klipper till från rulle. Lägger en bild på min sida. Jag kan inte ha mjuk topp för bandet runt midjan snörper av värre än en vanlig Bh. Jag får i laterala delen av bröstvårtan, men hittills har det gått tillbaka på natten.

    Gilla

 3. Intressant Maria, ser fram emot att få återkoppling på Medi strumpbyxorna som Karin B rekommenderar, bubblisarna har jag inte ens hört talas om så tack för det, ska genast testa, har alltid stödstrumpor på vintern, men bara knä oftast, vilket inte är så bra jar jag märkt. Mitt lymfödem på vänster sida blir sämre och sämre så jag använder armstödet hela tiden, men framförallt långa superbra handskar på vänster hand som funkar toppen. Men ibland är jag så svullen om händerna att fingrarna är som korvar och jag kan knappt böja dem. Tror därför på strumporna så det blir ett helhetsgrepp om kroppen, så ser fram emot din recension, tack för detta inlägg 😄👍

  Gilla

  1. Jag har kämpat och dragit på mig dem nu och sitter och funderar på varför jag inte var på toa först… men första intrycket är att dom känns sköna och att mina ben känner sig omkramade på ett skönt sätt. Handen är lite mindre svullen om mornarna men vis av veckans erfarenhet drog jag på mig ärm och handske på en gång.
   Nu ska jag ge mig ut på en promenad. Vaknade i natt och insåg att jag glömt dokument på jobbet och dom måste jag ha på måndagmorgon.

   Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s